viernes, 2 de enero de 2009

Joan Abelló va morir el dia de Nadal

El pintor Joan Abelló va morir a Barcelona el 25 de desembre, dia de Nadal, un dia abans de complir els 86 anys d'edat. L'alcalde i el regidor de Cultura han traslladat a la família el condol de l'Ajuntament i de la ciutat. El funeral es farà a l'església parroquial de Sant Vicenç, a Mollet, a les 12 del migdia. El Museu Abelló obrirà dissabte i diumenge per acollir el llibre de condols on la ciutadania podrà expressar els sentiments per aquesta pèrdua. Per exprés desig del pintor, les seves restes descansaran en un panteó del cementiri de la Plana Lledó.

Joan Abelló i Prat va néixer a Mollet del Vallès l’any 1922 i es va iniciar des de molt jove en el món de la pintura. Del seu període formatiu, cal destacar el mestratge de Pere Pruna i de Carles Pellicer, i la influència a través de les obres que Joaquim Mir havia realitzat a Mollet. Com molts artistes del segle XX, Abelló va fer estades a Londres, Bèlgica, l’Illa de Man, París... En els anys seixanta va retornar a Mollet –on es va interessar de nou pels paisatges del Vallès i del Mediterrani–, però no va abandonar els grans viatges per Europa, Àfrica, Costa d’Ivori, Marroc o Brasil.

En paral·lel al seu vessant artístic, Abelló va desenvolupar la passió pel col·leccionisme, que va iniciar, segurament, influït per l’atmosfera de Can Pellicer i del taller de Miracle, on va aprendre restauració, així com per les visites a l’estudi de Manolo Hugué. De mica en mica, Joan Abelló va engrandir la seva col·lecció, embrió del futur museu.

L’any 1996 va fer donació a l’Ajuntament del Mollet del Vallès del seu fons d’art i es va crear la Fundació Municipal Joan Abelló. El Museu i la Casa del Pintor es van obrir al públic el mes de març de 1999. Joan Abelló va ser distingit amb la medalla de Molletà Il·lustre i amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario