sábado, 10 de enero de 2009

La crisis fa augmentar en un 40% el servei de Caritas

La demanda de prestacions dels serveis que ofereix Càritas-Mollet ha augmentat durant el 2008 un 40%, quasi el doble que l’any 2007. El motiu principal, segons l’entitat, ha estat la crisi, que ha deixat sense ingressos moltes famílies. El perfil dels usuaris correspon a una majoria d’estrangers, tot i que la demanda espanyola ha passat del 2% al 10% en un any.


La crisi econòmica no s'expressa només en dades: en alguns casos té noms i cognoms. El servei de Càritas és un baròmetre de les necessitats i aquest final d'any ha estat especialment negatiu a moltes ciutats com és el cas de Mollet. La responsable de la delegació molletana, M. Teresa Sacurun, afirma que el nombre de casos atesos ha anat en augment els darrers mesos. "L'increment de demandes es va començar a notar a la primavera i el mes d'octubre començàvem a estar desbordats”, ha comentat. Tot i que s’ha ampliat l’horari dels serveis socials i, per tant, es poden atendre més persones, els responsalbes de Càritas consideren que és un any excepcional. "Mai havia vist una situació tan desesperada”, ha dit Sacurun. A més de l’augment de les famílies necessitades, els donatius d’empreses i particulars a Càritas també han baixat a causa de la situació econòmica actual. L’entitat ha pogut suportar la situació en part gràcies a una subvenció de La Caixa de Pensions.


El gran augment de la demanda d’autòctons es deu, segons Sucurun, al fet que l’Ajuntament de Mollet i la Generalitat, que abans de l’increment massiu del nombre d’aturats eren la principal font d’ajut, “en aquests moments no poden assumir el nombre tan elevat de peticions”. Càritas atén tant a les persones amb permisos de residència com a les que no tenen la seva situació legalitzada. Marta Granollers, treballadora social de l’entitat a Mollet, indica que les persones sense papers són els que viuen una situació més desesperada: “són qui ho tenen més difícil perquè no poden accedir a altres tipus d’ajudes”.


En aquest context, Càritas-Mollet ha posat en marxa un nou servei, el banc d’aliments. A Mollet, Creu Roja també ofereix el servei i Càritas l’ha volgut introduir per la gran demanda existent. Actualment es troba en un període de prova, no serà fins d'aquí a unes setmanes que es constituirà oficialment. De moment, però, ja ha atès més de 250 persones, la majoria immigrants (91%).

Font: lamalla.net

No hay comentarios:

Publicar un comentario