martes, 24 de marzo de 2009

Mor el compositor molleta Josep Sola,

El mestre compositor Josep Solà i Sánchez va morir aquest dilluns, 23 de març, a la tarda a Barcelona, als 78 anys d’edat. El mestre Solà havia rebut la distinció de fill il·lustre de la ciutat de Mollet, la Medalla de la Ciutat, el juny de l’any 2001, en reconeixement a la seva llarga, fecunda i meritòria trajectòria musical.

Josep Solà i Sánchez va néixer el 18 d’agost de l’any 1930 a Mollet del Vallès. De la seva extensa carrera destaca el fet de tenir registrades 749 obres musicals de diferents gèneres. ). Solà era soci de la SGAE des del 1948, on ha ocupat diferents càrrecs fins a ser-ne, actualment, conseller emèrit.

El mestre Solà tenia una llarga trajectòria musical, de més de 50 anys, al llarg de la qual havia compost una gran varietat de músiques: des de les sardanes, fins a la música simfònica, passant per la direcció i composició de música en programes de ràdio i televisió, i música per a festivals i conjunts musicals. Però potser l’època que li dóna més prestigi va ser la del cinema.

Com a compositor de música per a sardana i per a cobla, és l’autor de temes tan recordats com El campanar de Mollet o Les campanes de Sant Mori, que va guanyar la 17a edició del premi Ceret-Banyoles. Solà fou l’impulsor del Premi SGAE de Sardanes durant vint-i-quatre anys. El Mestre va obtenir nombrosos premis en diversos concursos de composició sardanista i reconeixements a la seva trajectòria musical.

L’any 1958, va debutar com a compositor de música per a cinema amb la partitura Un vaso de whisky, de Juli Coll, que per primer cop emprava el jazz en el cinema espanyol. A aquesta li van seguir la composició de les bandes sonores de seixanta pel·lícules més.

Molletà il·lustre
L’any 2001 va rebre la distinció de Molletà Il·lustre en un acte solemne al Teatre Can Gomà. Solà compartia aquest títol amb el pintor Joan Abelló, recentment desaparegut, el polític i catedràtic Jordi Solé Tura, i amb l’actor Josep Maria Pou. L'Ajuntament va editat, amb aquest motiu, un llibre i un CD amb la seva biografia i un recull de les millors composicions. L'any 2002 se li va posar el seu nom a una plaça del barri de Santa Rosa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario