miércoles, 25 de febrero de 2009

Aprovat el pla per igualar homes i dones

L’Ajuntament de Mollet ha aprovat aquest dilluns, 23 de febrer, el II Pla d’Igualtat en el Ple ordinari d’aquest mes. El pla d’igualtat és el principal instrument d’aplicació de les polítiques públiques de gènere.

El II Pla d’Igualtat de Mollet, és l’eina a partir de la qual ha de treballar la Regidoria de Dona Igualtat, i la resta de l’Ajuntament. Aquest Pla preveu accions per aplicar entre els anys 2009 i el 2012, tot i que està obert i s’ha d’anar adaptant dia a dia.

L’objectiu general del Pla és potenciar la transversalitat de gènere en la definició de les polítiques locals, i fer-ho tot implicant la ciutadania (els diferents àmbits social, econòmic, cultural...) per tal de garantir la plena igualtat de gènere.

Per aconseguir aquest objectiu, el II Pla d’Igualtat es marca diferents línies estratègiques a partir de les quals es deriven les accions concretes.

Les línies estratègiques del II Pla d’Igualtat són:

* Impulsar les polítiques de gènere a Mollet
* Lluitar contra la violència de gènere a Mollet
* Fomentar la participació sociopolítica de les dones de Mollet
* Promoure canvis en el repartiment de treballs i usos del temps a Mollet
* Fomentar la coeducació, la formació i producció cultural de les dones de Mollet
* Incloure la perspectiva de gènere en el disseny de ciutats i territoris de Mollet
* Promoure la salut de les dones de Mollet

A partir d’aquestes línies, el Pla desgrana tot un seguit d’accions per aconseguir cada un dels objectius. Algunes de les accions ja s’estan duent a terme mentre que la resta estan temporitzades en els dieferents anys d’aplicació del Pla.

Elaboració del II Pla d’Igualtat:: participació i diagnosi

Com en tots els processos d’elaboració d’un pla, cal en primer lloc fer una diagnosi sobre l’estat de la qüestió a la ciutat. La Diagnosi de gènere i igualtat d’oportunitats es va elaborar durant l’any 2007 i per fer-la es va comptar amb una nombrosa participació:

* Un taller participatiu amb 30 dones
* 33 entrevistes personalitzades
* Entrevistes personalitzades a responsables de les entitats de dones
* 5 sessions de treball amb tècnics municipals de totes les àrees per treballar la transversalitat

A partir d’aquest diagnosi, de la valoració del I Pla d’Igualtat de la ciutat i del treball de professionals, s’ha elaborat el II Pla d’Igualtat, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

De l’aplicació del I Pla d’Igualtat a Mollet s’han engegat accions importants com la inauguració del Centre Cívic Joana Barcala que, recentment, s’ha convertit en Centre d’Informació i Recursos per a Dones (CIRD Joana Barcala). A més, Mollet compta, des de l’any 1998, amb el Servei d’Informació i Assessorament a les Dones (SIAD), un servei que es presta des dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Mollet del Vallès en coordinació amb serveis sanitaris, jutjats, Policia Municipal i Mossos d’Esquadra. El SIAD ofereix informació, assessorament, atenció i suport jurídic i psicològic a les dones que ho requereixen.

Antecedents del II Pla d’Igualtat
* 1991: Creació de la Comissió Interàrees de Treball per la Igualtat i la Promoció de la Dona
* 1995: Creació de la Regidoria de Dona i Igualtat
* 1996: I Pla d’Igualtat de Gènere
* 2007: Auditoria de gènere Diagnosi de gènere i igualtat d’oportunitats

No hay comentarios:

Publicar un comentario